У суботу, 27. фебруара наша установа је, попут многих других, прославила своју крсну славу Светог Саву. Свети Сава је ударио темеље просвети, медицини, науци, књижевности, вери и – српској држави. Као свог заштитника прослављају га како многи грађани, тако и установе широм Србије, па и наша.

Свети Сава рођен је 1175. године као Растко Немањић, најмлађи син жупана Стефана Немање. Још као младић од оца је на управу добио Захумље, да би убрзо након тога побегао на Свету гору где се замонашио у руском манастиру Светог Пантелејмона, где је и добио име Сава. Касније је са својим оцем, који се такође замонашио, подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.

Преминуо је у Бугарској 14. јануара 1236. године и био је сахрањен у тадашњој бугаској престоници Трнову, да би га годину дана касније пребацили у манастир Милешева. У Милешеви се налазио све до 1594. године, када Синан паша наређује да се мошти Светог Саве спале на брду Врачар код Београда. Мошти су спаљене 27. априла исте године, али сећање на Светог Саву, његов рад, заслуге, као и његов светосавски дух остало је до данас. На Врачару, који је данас центар Београда, подигнута је једна од највећих православних цркава на свету која је посвећена управо оцу – Светом Сави.