Појава корона вируса у пролеће 2020. године утицала је на животе свих нас, а посебно на осетљиве групе као што су корисници домова нашег типа и сличних установа. Дистанцирање од других, избегавање посета и кретања без преке потребе створило је окружење углавном неповољно за дружење и изласке. Тако је морало бити…

Али, дође и крај болести и крај забрана и препорука. 

Укидање мера уведених поводом заштите становништва од болести ковид-19, изузетно лепо и топло време за ово доба године, измамило нас је у шетње ван Дома.

Све оно што је претходних две године билo, за нас, недоступно решили смо да надокнадимо, мало по мало.

Домаћини првог овогодишњег излета били су нам ватрогасци из Ватрогасно-спасилачке јединице Петровац на Млави. Припадници ове јединице су били изузетно вољни да нам покажу са чиме располажу и на који начин употребљавају одређену опрему, наравно у складу са њиховим овлашћењима и групом корисника која их је посетила, а да не би цео излет био сувопаран, након посете ВСЈ-у прошетали смо градом, парком, играли се на игралишту и погледали једну лепу изложбу акварела у градској галерији.

На позив навијача Црвене звезде упутили смо се са групом корисника на стадион »Рајко Митић«. У организацији СД Црвена звезда деца и млади из више установа и школа фарбали су и украшавали ускршња јаја.

 

 

 

Петровац је поново био дестинација, али овога пута смо ишли у лагану шетњу парком, пешачком зоном и обишли центар града, уз сокић у кафићу и незаобилазни сладолед!

 

 

 

Почетком маја у нашем крају одржале су се две, сада већ традиционалне, туристичке манифестације: »Сабор бачијара« (бачијада) у Стамници и »Сабор воденичара и помељара« у Бистрици.  На овим манифестацијама нисмо били само гости, већ и учесници. Група корисника одевена у народну ношњу и у Стамници и у Бистрици извела је свој културно-уметнички програм.

 

Поред хлада хомољских шума, спас од мајских врућина смо потражили и поред Дунава. Целодневни излет на релацији Рам (рамска тврђава) – Сребрно језеро – Голубац, по први пут је појединим корисницима пружио прилику да виде грађевине попут утврђења или реку велику као Дунав. Изузетно дружење, много утисака и лепих успомена остаће на овај догађај.

Настављамо даље. Планирамо, договарамо се, идемо.

Ранац на леђа – пут под ноге!