Данас је група од петнаест корисника у пратњи четири запослена обишла један од најзначајнијих и најпознатијих археолошких локалитета на тлу Србије – римски војни логор Виминацијум.

          Виминацијум је био један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву и главни град римске провинције Горње Мезије. Процењује се да је на врхунцу своје моћи град имао нешто мање од педесет хиљада становника. Најездом варвара, под вођством Атиле, град је разорен 441. године, да би био обновљен као погранично војно утврђење 535. године за време цара Јустинијана I. Са доласком Словена на остацима Виминацијума настаје насеље Браничево.

         Прва истраживања на подручју Виминацијума започета су осамдесетих година XIX века, да би обимнија истраживања била спроведена тек седамдесетих година XX века.

          Приликом посете наши корисници су имали прилику да обиђу музеј, римске терме, остатке мамута Вике, амфитеатар, али и да виде археологе на терену.

          Организатор посете било је Удружење за промоцију културе, традиције и туризма »Од књиге до душе«, а Синдикат површинског копа »Дрмно« обезбедио је ручак за посетиоце.