Данас је Божић – најрадоснији хришћански празник који обележава дан рођења Исуса Христа. 

Јуче су, на бадњи дан, радни терапеути са корисницима Дома унели бадњак у павиљоне где су, од стране особља, били почашћени колачима, бомбонама и воћем. Подела бадњака у нашем Дому је увек посебан догађај и корисници му се веома радују. 

Исус Христ, познат и као Исус из Назарета, рођен је на данашњи дан у Витлејему у тадашњем Римском Царству (у данашњој Палестини). Родила га је Марија, девица, која је затруднела чудом Светог Духа. Град у коме је Исус провео детињство био је Назарет у Галилеји.

Према Луки, Исус је имао око тридесет година када се крстио. У сва три Јеванђеља описује се да је Исуса крстио Јован Крститељ. Овај догађај сматра се почетком Исусове јавне службе.  Исус је дошао на реку Јордан где је Јован Крститељ проповедао и масовно крстио људе. Након крштења, Исуса је Бог одвео у пустињу где је постио четрдесет дана и ноћи. 

На врхунцу своје службе, Исус је привлачио на хиљаде људи, углавном из области Галилеје и Переје (данашњи Израел и Јордан).

Ухапшен је у Иридовом Храму у Јерусалиму. Док се налазио  у врту, Исуса су ухапсили чувари храма, по наређењу Синедриона и свештеничког поглавара Кајафе. Хапшење се одиграло у тајности током ноћи, како би се избегли нереди, јер је Исус био веома омиљен у народу . Јуда Искариотски, један од Исусових апостола, издао га је показавши га стражарима тако што га је пољубио.

Исус је распет и умро је пре сумрака на брду Калварија, познатом као Голгота.

Према Јеванђељима,  устао је из мртвих трећег дана након свог распећа. Јеванђеље по Матеју каже да се анђео појавио поред Исусове гробнице, која је била отворена и празна, и објавио његово васкрсење.

Прослави Божића код православних претходе Туциндан и Бадњи дан. Туциндан је дан када се припрема печеница. Бадњи дан је добио име по бадњаку који се дан пред Божић сече и доноси кући.

На Божић хришћани иду на богослужења. Православни иду на јутрење и Литургију, причешћују се, а затим долазе кући, где је спремљена богата трпеза. Божић се проводи у кругу породице.

 

Свим запосленима, корисницима и грађанима православне веросиповести честитамо Божић и желимо да га проведу у миру и весељу.

 

ХРИСТОС СЕ РОДИ-ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Корисници и запослени Дома у Стамници